Bartosz Peter przewodniczącym jury 21. edycji konkursu
Zwycięzca Kulinarnego Puchary Polski z roku 2017 i 2018, nowym przewodniczącym jury tegorocznej edycji konkursu.
Wybór przewodniczącego jury jest niezwykle ważnym elementem konkursu, dokonywanym na podstawie doświadczenia, kompetencji i reputacji kandydata. Kluczowe, by była to osoba o wysokich kwalifikacjach pozwalających nie tylko przewodniczyć obradom, ale też zapewnić uczciwe i obiektywne rozstrzygnięcie konkursu.
Bartosz Peter przygodę z profesjonalną kuchnią rozpoczął w 2012. Ważnym krokiem w rozwoju jego kariery zawodowej była praca w belgijskiej, gwiazdkowej restauracji Centpourcent. Pozwoliło mu to poznać nieznane dotąd techniki, otworzyć się na nowe smaki i doświadczyć codziennych zmagań kucharza w gwiazdkowej restauracji.
Gastronom znany jest z licznych osiągnięć w branży. Dwukrotny zwycięzca Kulinarnego Pucharu Polski (2017 i 2018), zdobywca złotego, srebrnego i brązowego medalu podczas Kulinarnego Pucharu Świata w Luksemburgu 2018 oraz srebra i brązu na Olimpiadzie Kulinarnej w Erfurcie 2016, a także srebrnego medalu na europejskich eliminacjach do Global Young Chef Challenge. Kapitan Kadry Narodowej na Kulinarnym Pucharze Świata w Luksemburgu.
Zakochany w jagnięcinie, Bartosz Peter stawia na minimalizm, dbałość o szczegóły oraz oryginalne zestawienia smaków i tekstur. Jaki jest przepis na sukces dwukrotnego zwycięzcy Kulinarnego Pucharu Polski? Dużo treningów, przemyślane i sprytne tworzenie dań.
Finał Kulinarnego Pucharu Polski 27-28 września 2023 podczas targów POLAGRA.