Czas na rybę rozstrzygnięty
Znamy pierwszy duet, który zobaczymy w finale 22. edycji Kulinarnego Pucharu Polski! Rozstrzygnięto konkurs "Czas na rybę".
W sobotni wieczór, 7 października poznaliśmy zwycięzców konkursu "Czas na rybę". Zostali nimi Kamil Bujdasz i Paweł Baran. Panowie zdobyli serca jurorów karpiem po rzeszowsku.
Drugie miejsce przypadło w udziale duetowi Krzysztof Klimaszewski i Łukasz Wódz (przygotowali z karpia w chałce/ "kawior grzybowy"/ korzenne puree dyniowe/ sałatka "Waldorf"/ sos maślany)
Na najniższym stopniu podium stanęli Tomasz Mielniczuk i Tadeusz Węcławik, którzy przyrządzili roule z karpia/porzeczkowe compote/majo z oleju dyniowego/tacos gryczane/dynia/miso.
Zwycięzcy otrzymali m.in. nominację do finału Kulinarnego Pucharu Polski, który odbędzie się podczas tegorocznych targów POLAGRA.
Kamil Bujdasz awodowe doświadczenie zdobywał w Zamku Dubiecko. Pracował także w Grand Hotel Boutique w Rzeszowie. W tym samym mieście pracuje aktualnie w Starty Browar Rzeszowski.
Pełni tam funkcję zastępcy Szefa Kuchni. W 2021 r. wygrał konkurs „Czas na rybę”, a rok później zajął pierwsze miejsce w konkursie Smaki Galicji w Dębowy Dwór.
Druga połowa kulinarnego duetu to Paweł Baran, który najpierw pracował w Hotelu Bristol Tradition & Luxury, a następnie w Grand Hotel Boutique
Był także kucharzem w Hotel Zimowit w Rzeszowie, a od pięciu lat pracuje w Stary Browar Rzeszowski. W 2022 r. stanął na najniższym stopniu podium w Mistrzostwach Polski w Dziczyźnie.