Organizator:

Do dwóch razy sztuka? Jakub Żymelski i Bartosz Zajdel finalistami Kulinarnego Pucharu Polski

Podziel się

Ze względu na pierwsze litery w swoich nazwiskach, ci panowie zwykle są ostatni na listach. Dlatego tym razem prezentujemy ich sylwetki jako pierwsze. Oto Jakub Żymelski i Bartosz Zajdel – finaliści 22. edycji Kulinarnego Pucharu Polski. Raz już w nim startowali, zajmując drugie miejsce. Jak będzie tym razem? Warto przekonać się na żywo.

Jakub Żymelski związany jest z gastronomią od 15 lat. Pierwsze kroki w branży zdobywał w lokalnych restauracjach w Wielkopolsce. Chęć zdobywania doświadczenia pokierowała go do stolicy, gdzie miał okazje doskonalić swoje umiejętności pod okiem wybitnych szefów kuchni.

Podróżując po Polsce uczestniczył w wielu kolacjach degustacyjnych, między innymi w Kinie Kulinarnym na Festiwalu Transatlantyk w Łodzi, czy w organizacji restauracji dla artystów na Festiwalu Open’er w Gdyni.

Od 2019 roku związany z Hotelem Antonińska w Lesznie, gdzie od 2021 roku obejmuje stanowisko szefa kuchni. Zdobywca tytułu Mistrza Polski w Dziczyźnie, drugiego miejsca na Kulinarnym Pucharze Polski 2023. Do finału edycji 2024 awansował dzięki zwycięstwu w konkursie Wielkopolski Kucharz Roku - Konkurs im. Rafała Jelewskiego. Samouk, ambitny i uparty. Gotuje według własnych przepisów. Miłośnik fine dining’u. Stawiający nacisk przede wszystkim na jakość i innowacyjność.

Bartosz Zajdel przygodę z gastronomią rozpoczął w firmie cateringowej. Tam nauczył się systematyki,  dokładności, powtarzalności oraz jak najbardziej efektywnej pracy w kuchni. 

Obecnie związany jest z hotelem i restauracją Antonińska Resort SPA w Boszkowie, pracując na stanowisku szefa kuchni. Tam, kolejny raz, ma okazję tworzyć i rozwijać nowo otwarte miejsce. "We wszystkich daniach staram się łączyć tradycję z nowoczesnością skłaniając się ku kuchni polskiej i lokalnym, wielkopolskim recepturom" - pisze o sobie.

Prywatnie Bartosz Zajdel jest miłośnikiem sportu, maratończykiem, mężem cudownej żony, która wspiera go w karierze zawodowej.

Dla tego duetu będzie to kolejny finał Kulinarnego Pucharu Polski. W ubiegłym roku zajęli w nim drugie miejsce. Jak będzie teraz? Warto przekonać się na żywo, już 26 września, podczas targów POLAGRA, a przy okazji wziąć udział w szkoleniach i wydarzeniach na żywo. Do 6 września bilety na targi POLAGRA są bezpłatne.

Bilety Program wydarzeń targów