Organizator:

Ostatni duet finalistów. Rozstrzygnięto Mięsne Specjały Polskiej Kuchni

Podziel się

Poznaliśmy zwycięzców ostatniego konkursu nominowanego Kulinarnego Pucharu Polski. Rywalizację wygrał duet Dawid Stąpór, Wiktoria Banaś.

„Mięsne Specjały Polskiej Kuchni” to ostatni w kalendarzu konkursów nominowanych do Kulinarnego Pucharu Polski. To też najnowszy konkurs na mapie KPP.

W tym roku rywalizowało w nim sześć duetów. Walczyły nie tylko o uznanie i nagrody, ale też ostatnie miejsce w tegorocznym finale Kulinarnego Pucharu Polski.

Zawodnicy przygotowali sześć porcji dania głównego oraz amuse bouche, wykorzystując podstawowe składniki oraz dowolne składniki dodatkowe. Mieli na to 90 minut. Składnikiem obowiązkowym dania głównego były udziec cielęcy i surowa krewetka. Amuse bouche musiało być przygotowane zgodnie z ideą zero waste. Powstało więc z resztek pozostałych po przygotowaniu dania głównego.

W piątek, 12 lipca najlepszym okazał się duet Dawid Stąpór i Wiktoria Banaś reprezentujący kielecką restaurację Żółty Słoń.

Drugie miejsce zajęli Pablo Andreas Zamora i Michał Chyciński z I Compass Group Poland, a trzecie Daniel Warszawski i Eryk Czarnecki – Hotel H15 Boutique.

Oprócz nich w rywalizacji brali udział: Patryk Stanewicz, Mikita Zhurauleu (Restauracja Szeroka No 9, Toruń), Krzysztof Klimczak, Adam Chajczyk (Restauracja Lavenda, Poznań) oraz Maciej Osiński i Łukasz Marcinowski (Tres Bien Event Food Catering).

Serdecznie gratulujemy wszystkim uczestnikom, a ze zwycięzcami widzimy się już 26 września, podczas finału Kulinarnego Pucharu Polski 2024.