Organizator:

To oni „donoszą” na zawodników

Podziel się

Zawodników i zawodniczki 22. edycji Kulinarnego Pucharu Polski będzie oceniać siódemka jurorów degustacyjno-technicznych. Ocenianie smaku i techniki wykonania potraw na sześciu stanowiskach to zadanie niezwykle wymagające. Dlatego sędziom pomogą trzej eksperci – pomocnicy techniczni – którym nie umknie żaden błąd.

Zgodnie z regulaminem Kulinarnego Pucharu Polski jeden pomocnik techniczny odpowiada za maksymalnie dwa stanowiska konkursowe. Pomocnicy techniczni sprawdzają, czy zawodniczki i zawodnicy nie popełniają błędów związanych z przygotowaniem dań. O każdym z nich są obowiązani poinformować jury. W tym roku pomoc techniczną tworzy trójka doświadczonych kucharzy: Bartosz Peter, Paweł Kubera i Maciej Hippler.

Ten pierwszy rozpoczął pracę zawodową w gastronomii przed 12 laty. Pracował w restauracji Centpourcent w Belgii. W latach 2017 i 2018 wygrywał Kulinarny Puchar Polski. Wśród jego tytułów międzynarodowych warto wymienić m.in. złoty, srebrny i brązowy medal podczas Kulinarnego Pucharu Świata w Luksemburgu 2018. W ubiegłym roku pełnił rolę przewodniczącego jury Kulinarnego Pucharu Polski.

Paweł Kubera także ma doświadczenie jako zawodnik KPP. startował w tym konkursie Cztery razy stawał na podium, dwa razy zajmując drugie i dwa razy trzecie miejsce. Swoją przygodę z profesjonalnym gotowaniem zaczynał w poznańskich restauracjach, a umiejętności szlifował w restauracji „Bażanciarnia” Magdy Gessler. Kolejnym ważnym punktem w jego karierze było szkolenie w 2007 r., które przeszedł w Instytucie Poul Bocuse w Lyonie oraz praca w „Mielżyński Wine Bar” i Restauracji Figa. W 2010 roku objął funkcję szefa kuchni Hotelu Zieliński. Szefował też kuchni w restauracji Podanie.

Ostatnim z tej trójki pomocników technicznych będzie Maciej Hippler, który doświadczenie zdobywał w 4 i 5-gwiazdkowych hotelach oraz na stażach w renomowanych restauracjach. Jego specjalność to łączenie tradycji kuchni polskiej z nowoczesnymi technikami. Przez kilka lat pracował jako zastępca a następnie szef kuchni w Hotelu Lubicz oraz Grand Lubicz, a obecnie jako szef kuchni w Hotelu NOTERA na Kaszubach. W wolnych chwilach pasjonat roweru i rolek. Wraz z Poland National Culinary Team zdobył dwa srebrne medale na Olimpiadzie Kulinarnej w Stuttgarcie w 2020 r. a z Narodową Kadrą Polski Juniorów – jako trener – dwa srebrne medale w Pucharze Świata w Luksemburgu w 2022 r.

Każdy błąd w technicznym przygotowaniu dań, funkcjonowaniu stanowiska i to odjęte punkty, które mogą zaważyć na ostatecznym wyniku. Którzy zawodnicy popełnią najmniej błędów technicznych i jak wpłynie to na rywalizację? Tego dowiemy się już 26 września.