Organizator:

Wracają z sukcesami i głodem zwycięstwa

Podziel się

Polska drużyna wraca z Olimpiady Kulinarnej IKA w Stuttgartcie z ogromnymi sukcesami, ale też małym niedosytem i głodem zwycięstwa.

Zaczęło się wspaniale, od historycznego momentu. Pierwsze złoto powędrowało na szyję Weroniki Gurynow, reprezentującej Junior Poland Culinary Team & Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni w kategorii Culinary Art.

Dzień później walczyła drużyna seniorów. Narodowa Reprezentacja Polski Kucharzy zdobyła srebrny medal w kategorii Restaurant of Nations. „To ogromne osiągnięcie, które świadczy o naszej pasji, zaangażowaniu i umiejętnościach kulinarnej sztuki” – napisali jej członkowie w jednym z postów.

Zaangażowanie, nieprzerwane wysiłki i niezłomna determinacja – to cechy definiujące drużynę Poland National Culinary Team. „Podczas tegorocznego IKA reprezentacja odniosła sukcesy, zdobywając medale, ale to tylko kropla w morzu naszych aspiracji! – czytamy na profilu polskiej reprezentacji.

„Czujemy niedosyt, ale to tylko krok w drodze do doskonałości. Teraz czas na zasłużony odpoczynek, przemyślenia i planowanie naszej strategii na Culinary World Cup 2026 w Luxemburgu!” - zapowiadają jej członkowie, dziękując za wsparcie wszystkim kibicom.

Co przygotowali polscy kucharze?

Przystawka:

Pstrąg fiordowy z farszem rakowym i sosem holenderskim, crémeux z kalarepy, ogórek marynowany z sezamem, kalarepa a la Polonez z chrzanem i cytryną.

Danie główne:

Gotowana pierś z kurczaka z sosem Supreme z chrupiącym crunchem, terrina z kurczaka z wątróbką i grzybami Portobello, kluski ziemniaczane z karmelizowaną cebulą i twarogiem, chrupiący seler z kremem serowo-grzybowym, duszona kapusta z borowikami i marynowanym jabłkiem, sos z kurczaka z brązowym masłem.

Deser:

Mus waniliowy z coulis borówkowym, Pate Choux z kremem sosnowym i konfiturą z jagód, lody jogurtowe aromatyzowane kozim serem i orzechami laskowymi, pianka jogurtowa z olejem sosnowym, pate owocowy z jagodami.

Źródło: FB/ Poland National Culinary Team