Żegnamy współtwórcę Kulinarnego Pucharu Polski
To ogromna strata dla świata gastronomii. Zmarł Leszek Gryka, współtwórca Kulinarnego Pucharu Polski i jeden z prekursorów konsolidacji branży kulinarnej w naszym kraju.
Leszek Gryka był prezesem Stowarzyszenia Polskich Kucharzy i Cukierników. Zainicjował powstanie regionalnych oddziałów stowarzyszenia i rozpoczął konsolidację środowiska kulinarnego w Polsce.
Był pomysłodawcą założeń i współorganizatorem Kulinarnego Pucharu Polski, którego pierwsze edycje odbywały się w podczas targów Tour Salon na Międzynarodowych Targach Poznańskich.
Organizował i współorganizował wiele kulinarnych konkursów i pokazów, m.in. pierwszych konkursów Kartofel Party, Konkursów Grillowania, Igraszek Kulinarnych, konkursu Wielkopolski Kucharz Roku, Pokazów Kuchni Wielkopolskiej, Kreator Smaku Caterplan, Kujawskich Mistrzostw Grillowania.
Sprawował funkcję członka jury wielu prestiżowych konkursów w Polsce m.in. Mistrzostwa Polski w Grillowaniu, Sielawa, Zielone Czapki Bonduelle, Polish Prestige Hotels, Brno, Riva Del Garda, Budapeszt, Wielkopolski Kucharz Roku konkurs im. Rafała Jelewskiego).
Organizował wyjazdy i medalowe powroty reprezentacji polskich kucharzy z konkursów kulinarnych w Brnie i Riva Del Garda, a także Olimpiady Kulinarnej we Frankfurcie i Kulinarnego Pucharu Świata w Luksemburgu.
Był laureatem wielu konkursów, zdobywcą tytułu Królewski Kucharz Węgier. Przez lata doradzał firmom gastronomicznym, współtworzące wielu ich produktów. Pisał artykuły o tematyce kulinarnej, które ukazały się w branżowych czasopismach.
Od 2001 roku Leszek Gryka prowadził prywatne Studio Kulinarne Gales w Poznaniu, szkolące kucharzy i personel kuchni z restauracji, hoteli, pensjonatów, ośrodków sanatoryjnych, agroturystyki z całej Polski. Pod koniec kariery poświęcił się misji edukacji kulinarnej wśród młodzieży z niepełnosprawnościami.
Źródło: papaja.pl