9. edycja Kulinarnego Rajdu Mistrzów przed nami
Już 22 października konkurs zagości w pięknej i gościnnej stolicy Dolnego Śląska – Wrocławiu.
Zakwalifikowane ekipy udział wezma w konkurencji sprawnościowej oraz w konkurencji głównej. Pierwsza z nich polegac będzie na jak najszybszym luzowaniu całej kaczki na poszczególne elementy: pierś ze skórą z kostką od skrzydła, udko z/k, szyja, skrzydełka, kości. Wygrywa ekipa która wyluzuje dwie kaczki w jak najkrótszym czasie.
W konkurencji głównej zawodnicy będą musieli przygotować:
- przystawkę ciepłą (8 talerzy) z wykorzystaniem takich składników obowiązkowych jak: filet z karpia ze skórą, dowolny zestaw trzech polskich warzyw;
- danie główne (8 talerzy) z wykorzystaniem takich składników obowiązkowych jak: pierś z kaczki b/k ze skórą (filet z kaczki może być dowolnie zamarynowany lub z solanki), gruszka, dowolny miód pitny.
Każda ekipa obowiązkowo poza mięsem musi użyć:
- dowolny przynajmniej jeden produkt z linii CHEF użyty w przystawce i daniu głównym
Produkty z linii CHEF, produkt główny ( dwie kaczki ) na konkurencje sprawnościową - zapewnia Organizator.
Czas przygotowania przystawki i dania głównego 1 godzina 15 minut.
Wszystkie wymienione składniki przystawki oraz dania głównego muszą obowiązkowo zostać wkomponowane w potrawę, nie mogą występować jako element dekoracyjny.
ZGŁOSZENIA DO KONKURSU
Wszystkich zainteresowanych udziałem w konkursie prosimy o przesłanie zgłoszenia konkursowego na formularzu zgłoszeniowym na adres: konkurs@haston.pl.
Zgłoszenia do dnia: 14 październik 2021, do godz: 24.00.
Informacje dodatkowe: Haston City Hotel, tel. +48 071 32 09 720 / 721, mob. 506 006 117 lub 512 71 90 63.
JURY KONKURSU
Nad prawidłowym przebiegiem zmagań konkursowych będzie czuwać Jury w doborowym składzie. Ekspertami oceniającymi efekty pracy kucharzy będą: Jerzy Pasikowski, Robert Sowa, Marcin Budynek, Giancarlo Russo, Wiesław Bober, Theofilis Vafidis, Wojciech Harapkiewicz, Michał Chrapowicz oraz Karol Okrasa jako juror prowadzący.
Konkurs jest nominowany do Kulinarnego Pucharu Polski.