Organizator:

9. edycja Kulinarnego Rajdu Mistrzów przed nami

Podziel się

Już 22 października konkurs zagości w pięknej i gościnnej stolicy Dolnego Śląska – Wrocławiu.

 

Zakwalifikowane ekipy udział wezma w konkurencji sprawnościowej oraz w konkurencji głównej. Pierwsza z nich polegac będzie na jak najszybszym luzowaniu całej kaczki na poszczególne elementy: pierś ze skórą z kostką od skrzydła, udko z/k, szyja, skrzydełka, kości. Wygrywa ekipa która wyluzuje dwie kaczki w jak najkrótszym czasie.

W konkurencji głównej zawodnicy będą musieli przygotować:

  • przystawkę ciepłą (8 talerzy) z wykorzystaniem takich składników obowiązkowych jak: filet z karpia ze skórą, dowolny zestaw trzech polskich warzyw;
  • danie główne (8 talerzy) z wykorzystaniem takich składników obowiązkowych jak: pierś z kaczki b/k ze skórą (filet z kaczki może być dowolnie zamarynowany lub z solanki), gruszka, dowolny miód pitny.

Każda ekipa obowiązkowo poza mięsem musi użyć:

-  dowolny przynajmniej jeden produkt z linii CHEF użyty w przystawce i daniu głównym

Produkty z linii CHEF, produkt główny ( dwie kaczki ) na konkurencje sprawnościową - zapewnia Organizator.

Czas przygotowania przystawki i dania głównego 1 godzina 15 minut.

Wszystkie wymienione składniki przystawki oraz dania głównego muszą obowiązkowo zostać wkomponowane w potrawę, nie mogą występować jako element dekoracyjny.   

 

ZGŁOSZENIA DO KONKURSU

Wszystkich zainteresowanych udziałem w konkursie prosimy o przesłanie zgłoszenia konkursowego na formularzu zgłoszeniowym na adres: konkurs@haston.pl.

Zgłoszenia do dnia:  14 październik 2021, do godz: 24.00.

Informacje dodatkowe: Haston City Hotel, tel. +48 071 32 09 720 / 721, mob. 506 006 117 lub 512 71 90 63.

 

JURY KONKURSU

Nad prawidłowym przebiegiem zmagań konkursowych będzie czuwać Jury w doborowym składzie. Ekspertami oceniającymi efekty pracy kucharzy będą: Jerzy Pasikowski, Robert Sowa, Marcin Budynek, Giancarlo Russo, Wiesław Bober, Theofilis Vafidis, Wojciech Harapkiewicz, Michał Chrapowicz oraz Karol Okrasa  jako juror prowadzący.

 

Konkurs jest nominowany do Kulinarnego Pucharu Polski.

Formularz zgłoszeniowy Regulamin konkursu