Convotherm - najlepsze wsparcie dla początkujących i doświadczonych w sztuce kulinarnej. Rozmowa z Pawłem Salamonem - Szefem Kuchni w Pałacu Mierzęcin.
Uznani Szefowie kuchni na całym świecie od lat stawiają na sprawdzone rozwiązania, które wspierają tworzenie niebanalnych doznań kulinarnych. Jednym z takich asystentów w codziennej pracy jest Convotherm - wielofunkcyjny piec konwekcyjno-parowy. który potrafi sprostać wszelkim oczekiwaniom i najwyższym wymaganiom.
Rozmawialiśmy z cenionym w branży Szefem Kuchni i Team Leaderem World SkillsPoland - Pawłem Salamonem o młodych talentach w Polsce, o tym, jak profesjonalne wyposażenie może rozbudzić ich pasję i o tym, jak ocenia najnowsze urządzenia Convotherm.
Ogromne doświadczenie i inspiracja
Mistrz sztuki kulinarnej Paweł Salamon na co dzień rozpieszcza smakiem i aromatem gości w Pałacu Mierzęcin Wellness & Wine Resort. Klimatyczna Restauracja Destylarnia mogąca ugościć nawet 100 osób, pod wodzą Szefa Kuchni zachwyca gościnnością i iście angielskim klimatem ze stylowymi meblami oraz kominkiem. Autorskie dania, które znajdziemy w karcie są niebanalne - pełne inspiracji w stylu slow food, wellness oraz kuchni śródziemnomorskiej. Menu Szefa Kuchni obfituje w warzywa, owoce, zioła, ryby, dziczyznę i grzyby, czyli wszystko, co najlepsze. Gości restauracji zachwyca Winnica Pałacu Mierzęcin z kolekcją wybornych własnych win.
Paweł Salamon nie tylko tworzy kulinarne doznania, ale także inspiruje. Jest zdobywcą Kulinarnego Pucharu Polski 2016, a także edukatorem zawodów gastronomicznych, powołanym przez MEN do grona ekspertów, którzy rewolucjonizują system edukacji zawodowej. Jest także trenerem i mentorem adeptów sztuki kulinarnej do prestiżowych konkursów, takich jak: World Skills Poland, czy Euro Skills. W swoim dorobku ma, m.in. prestiżowe wyróżnienie w międzynarodowym kulinarnym Żółtym przewodniku Gault & Millau. Na co dzień wyznaje zasadę, że sukces jest składową pasji, cierpliwości oraz inwestowania w przyszłość.
Wsparcie na światowym poziomie
Tak duże zaangażowanie Szefa Kuchni w branży i chęć inspirowania młodych adeptów sztuki kulinarnej idealnie komponują się z filozofią marki Convotherm. Paweł Salamon już od kilku lat sprawdza możliwości pieców konwekcyjno-parowych Convotherm w trakcie zmagań kucharzy w konkursie Kulinarny Puchar Polski.
To bardzo prestiżowe wydarzenie, które wyłania mistrzów smaku i aromatu. Zmagania kucharzy wspierają wiodące stowarzyszenia branżowe (Klub Szefów Kuchni, Euro Toques Polska, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni oraz Ogólnopolski Cech Rzeźników, Wędliniarzy i Kucharzy) oraz znakomici szefowie kuchni i autorytety świata gastronomii.
”Convotherm to urządzenia z najwyższej, światowej półki. Szefowie Kuchni z ogromną przyjemnością dzielą się swoimi doświadczeniami z uczestnikami w trakcie konkursu i udzielają wskazówek, jak efektywnie wykorzystać ogromny potencjał pieców konwekcyjno-parowych w kuchni oraz w biznesie. To, co najbardziej cenię w urządzeniach od Welbilt to przede wszystkim doskonałe wykończenie, najwyższą jakość materiałów, stabilność i ergonomiczność procesów. To solidne wsparcie, które każdy powinien mieć w swojej codziennej pracy”. - powiedział nam Szef Kuchni.
Paweł Salamon podczas ostatniej wizyty w fabryce Convotherm w Eglfing w Bawarii zapoznał się najnowszymi technologiami Convotherm. To, co go najbardziej zachwyciło to możliwość zobaczenia z bliska jak prezentują rezultaty niskotemperaturowego pieczenia oraz gotowania sous-vide w urządzeniach marki.
Wieloletnia relacja z marką Convotherm na wielu płaszczyznach
Wielofunkcyjne piece Convotherm po raz kolejny wspierały młodych, zdolnych kucharzy w ramach tegorocznej edycji prestiżowego konkursu World SkillsPoland. w kategoriach: GOTOWANIE oraz CUKIERNICTWO. Finaliści konkursu zmierzyli się, m.in. z przygotowaniem ciasteczek bankietowych, pralinek, zupy sezonowej oraz dania głównego z polędwiczką wieprzową w roli głównej. Urządzenia Convotherm na każdym etapie gotowania i pieczenia wspierały kucharzy poprzez odpowiednie dostosowanie mocy, temperatury, czy poziomu wilgotności.
Dobra koordynacja w kuchni w trakcie gotowania, presja czasu, higiena pracy i bezpieczeństwo, a także estetyka podania i kreatywność - to zaledwie kilka cech, które wyróżniają młode talenty kulinarne. Profesjonalny sprzęt w kuchni, taki jak Convotherm może skutecznie wesprzeć pasję kucharzy i sprawiać, że tworzenie smaków będzie prawdziwą przyjemnością, a nie tylko zawodowym obowiązkiem. Wszystko to sprawia, że zespół kuchenny jest w stanie zapewnić pozytywne doświadczenia gościom hotelu, czy restauracji.
”Bardzo się cieszę, że w trakcie krajowych zmagań w ramach World SkillsPoland możemy współpracować z marką Welbilt i pracować na piecach Convotherm. To najlepsze wsparcie na światowym poziomie. Wyjątkowy smak, ergonomiczne zarządzanie procesami w kuchni i doskonała atmosfera w trakcie tegorocznej edycji to nasz wspólny sukces. Młodzi uczestnicy zgodnie po konkursie stwierdzili, że każdy z nich chciałby mieć w swojej przyszłej pracy w branży właśnie taki sprzęt, który wspiera kucharza na każdym etapie gotowania, czy pieczenia. Już od pierwszych chwil Convotherm wzbudza zaufanie i ciekawość. Urządzenia Convotherm będą towarzyszyć uczestnikom w trakcie Europejskich finałów EuroSkills 2023” - podkreślił Paweł Salamon, Team Leader World SkillsPoland.
Szef Kuchni w przyszłości planuje rozszerzenie współpracy z marką Welbilt. Wraz z zespołem w Restauracji Destylarnia aktualnie testuje funkcje produktów INDUCS. Jego zdaniem urządzenia indukcyjne wyróżniają się wysoką jakością wykonania, a także są bardzo ekonomiczne i mają realny wpływ na oszczędność budżetu. Szybkie nagrzewanie, ogromna moc i wysoka jakość wykonania sprzętów od INDUCS dają poczucie spokoju, że dania będą zawsze perfekcyjne.