Duet KPP z nieprzeciętnym doświadczeniem i chęcią rozwoju
Paweł Liszka i Khrystyna Nykoliuk to kolejni finaliści Kulinarnego Pucharu Polski, którzy już 27-28 września zaprezentują swoje możliwości w najważniejszym konkursie dla kucharzy.
Paweł Liszka to kucharz z wieloletnim stażem, który pracował w najlepszych restauracjach w Trójmieście. Drogę zawodową rozpoczął w szkole gastronomicznej, w czasie której odbywał praktyki w Grand Hotelu. Następnie rozwijał swoje umiejętności w Big Apple Restaurant – od kucharza zmiany, szefa zmiany, po głównego kucharza.
Jako wciąż młody, ale zdeterminowany kucharz został zastępcą szefa kuchni w restauracji Mercado, a później w Cafe Ferber. Po ponad roku w gdańskim Mercato, postanowił wyjechać do stolicy w poszukiwaniu cennych doświadczeń. Zdobywał nowe umiejętności na stażu w restauracji Senses, której szefował Andre Camastra. Po dwóch miesiącach zatrudnił się w nowo otwartej restauracji Ole, którą otwierał Maciej Siąkowski (sous szef w Senses). Po przepracowaniu kilku miesięcy, postanowił wrócić do trójmiejskiego Mercato, w którym objąłem posadę szefa zmiany.
Kiedy już sam ocenił swoje doświadczenie na zdecydowanie lepsze – podjął kolejne wyzwanie i został sous szefem w restauracji Jasny Dwór, by następnie objąć stanowisko szefa kuchni. Później pracował jako zastępca szefa kuchni w restauracji True, by następnie znaleźć się w gdyńskiej Sztuczce jako szef cukierni. Pracował w paru restauracjach, poszukując swojego miejsca, które finalnie odnalazł w kuchni hotelu Raddisson Blue, gdzie pełni funkcję jednego z dwóch zastępców szefa kuchni.
Khrystyna Nykoliuk na co dzień pracuje pod czujnym okiem Pawła Liszki w hotelu Raddisson Blue. Dwuletnie doświadczenie pozwoliło jej na rozwijanie kulinarnej pasji, zgłębianie różnorodnych technik i tworzenie wyjątkowych kompozycji smakowych. W trakcie swojej pracy mogła eksperymentować z różnymi składnikami i tworzyć potrawy, które zdobywały uznanie gości.
Jak sama mówi – „Moim celem jest nieustanne doskonalenie umiejętności oraz dostarczanie wyjątkowych doznań smakowych, które zachwycają podniebienia osób odwiedzających naszą restaurację.”.
Duet ten zaskoczy oryginalnością, pomysłowością, a przede wszystkim – swoim talentem podczas finału KPP, do którego pozostał już tylko tydzień!