Organizator:

Dziewięć na dziewięć. Wielkopolski Kucharz Roku 2024

Podziel się

Dziewięciu kucharzy powalczy o tytuł Wielkopolskiego Kucharza Roku. 9. edycja konkursu im. Rafała Jelewskiego, stanowiącego eliminacje do Kulinarnego Pucharu Polski odbędzie się we wtorek, 11 czerwca w podpoznańskim Baranowie.

Dziewiąta edycja Wielkopolskiego Kucharza Roku zgromadzi dziewięciu kucharzy. W Hotelu Edison, położonym w Baranowie pod Poznaniem, o tytuł i nominację do finału KPP powalczą:

  • Patryk Stanewicz, Restauracja Szeroka 9, Toruń
  • Bartłomiej Brzozowski, Stena Line Polska
  • Kamil Tomczak, Dom Restauracyjny Antonio, Kalisz
  • Arkadiusz Kulczyński, Restauracja Rusałka, Poznań
  • Denis Tretakov, Restauracja Światłocień, Poznań
  • Szymon Łupina, Hotel Shuum Boutique, Kołobrzeg
  • Jakub Żymelski, Hotel Antonińska Resort Spa, Leszno
  • Paweł Stępniak, Hotel Fabryka Wełny, Pabianice
  • Jakub Chorzępa, Restauracja Kozlovna, Rzeszów

Obok zmagań najlepszych kucharzy, na gości konkursu czekają pokazy kulinarne, degustacje i wywiady z gośćmi specjalnymi. W tym roku organizatorzy zaprosili m.in.  Kurta Schellera i Roberta Sowę, Joannę Brodzik (która wraz z Pawłem Salamonem poprowadzi pokaz gotowania chłodników) oraz Ewę Wachowicz, która będzie pełnić rolę członkini jury.

Gośćmi pokazów będą także Monika Kasprzak (Kaiseki - tradycje kuchni japońskiej), Magdalena Ossowska i Jan Nowicki (Posmakuj złotnickiej z Potaśni), lunch dla wszystkich zebranych gości w wykonaniu mistrza świata BBQ Macieja Grubmana z Rzeszowa.

Laureatów konkursu, a tym samym finalistów 22. Edycji Kulinarnego Pucharu Polski, poznamy podczas wieczornej Motylkowej Gali.