Jakub Żymelski Wielkopolskim Kucharzem Roku 2024
Jakub Żymelski, reprezentujący Hotel Antonińska Resort Spa w Lesznie, zdobył tytuł Wielkopolskiego Kucharza Roku w dziewiątej edycji prestiżowego konkursu kulinarnego. Wygrana zapewniła mu również miejsce w finale Kulinarnego Pucharu Polski, nie pierwszą dla tego zawodnika.
W tegorocznych zmaganiach o miano najlepszego kucharza w Wielkopolsce rywalizowało dziewięcioro wybitnych kucharzy. Laureatów i kolejnych finalistów 22. edycji Kulinarnego Pucharu Polski ogłoszono w czasie uroczystej gali.
Trzecie miejsce zajął Paweł Stępniak z Hotelu Fabryka Wełny w Pabianicach, drugie Bartłomiej Brzozowski z Stena Line Polska.
Zwycięzcą został Jakub Żymelski. Szef kuchni w Hotelu & Restauracji Antonińska w Lesznie przygotował:
- chłodnik z kiszonego ogórka / pianę z jabłka i buraka / piklowane warzywa / ciasto z sepią
- kiełbasę z grilla z kurkami i czosnkiem niedźwiedzim /veloute chrznowy / terrinę z marchewki / piklowaną kalarepę / groszek w emulsji maślanej na ziemniaku truflowym
Właśnie te dania dały mu tytuł Wielkopolskiego Kucharza Roku oraz awans do finału Kulinarnego Pucharu Polski. To nie pierwsza jego nominacja. Ubiegłoroczną zdobył wraz z Bartoszem Zajdlem dzięki zwycięstwu w Mistrzostwach Polski w Dziczyźnie - Memoriale Mariana Tarnawskiego.
W finale KPP duet zajął drugie miejsce, a zwycięstwo było o włos. Jaki wynik Jakub Żymelski osiągnie w tym roku, dowiemy się 26 września, podczas finału rozegranego w czasie targów POLAGRA.