Kucharz-pasjonat, majsterkowicz i kolekcjoner książek oraz miłośnik podróży w jednym zespole Kulinarnego Pucharu polski
Radosław Pelc, to – jak sam o sobie pisze – kucharz-pasjonat. Zwycięzca Kulinarnego Rajdu Mistrzów z 2019 r. we wrześniu stanie do walki o najważniejsze kulinarne trofeum w Polsce, czyli Kulinarny Puchar Polski. Jego pomocnikiem jest Kamil Mamerski, który pasję do gotowania nosi w sobie od dziecka, a inspirację do tworzenia nowych potraw czerpie z podróży.
Kucharz-pasjonat, z wieloletnim stażem – taki jest Radosław Pelc. Umiejętności zdobywał w technikum gastronomicznym w Grodzisku Mazowieckim. Prowadził restauracje w Polsce i poza jej granicami. Warto wymienić choćby Fort Village na Sardynii oraz „W” Verbier w Szwajcarii. Miał tam okazję poznać dziedzictwo kulturowe, a dzięki współpracy z szefami kuchni i kucharzami z całego świata, zagłębić się w tajniki składników kulinarnych.
Na co dzień prowadzi pokazy i szkolenia, na całym świecie promując jednocześnie polskich producentów i ich asortyment. Od początku swojej przygody w gastronomii związany jest z kuchnią orientalną. Jak mówi, to właśnie ona jest mu najbliższa, i to z nią chciałby związać swoją zawodową przyszłość.
Prywatnie Radosław Pelc jest miłośnikiem majsterkowania i kolekcjonerem książek kulinarnych.
Już 26 i 27 września 2022 r. zawalczy o Kulinarny Puchar Polski, którego finał zostanie rozegrany podczas targów POLAGRA.
Kamil Mamerski swoją karierę i początkowe doświadczenie gastronomiczne zdobywał pracując w warszawskich hotelach. Obecnie jest szefem restauracji w hotelu Airport Okęcie oraz współwłaścicielem restauracji INSPIRACJA KUCHNIA I LUDZIE.
Jest również laureatem wielu konkursów kulinarnych, m.in. Kulinarnego Rajdu Mistrzów w Polsce, Cheff Fight, czy Mistrzostw Polski w Podawaniu Jesiotra.
Dla Kamila bardzo ważne są podróże, poznawanie nowych kultur i smaków, co jak mówi, inspiruje go do tworzenia nowych potraw i łączenia różnych smaków. Każdą swoją podróż stara się wykorzystać w kuchni
i opowiedzieć ją na talerzu, serwując dania zarówno gościom restauracji, jak i swoim najbliższym.
Pomimo zamiłowania do odkrywania świata bardzo ważna jest dla niego polska tradycja kulinarna oraz nasze polskie produkty, które promuje zarówno w naszym kraju jak i poza jego granicami.
U Kamila pasja do gotowania pojawiła się już w wieku dziecięcym i nie gaśnie pomimo upływu lat, a jak podkreśla, rośnie z każda kolejną podróżą i nowym doświadczeniem.