Logo produkcji ekologicznej Unii Europejskiej. Co symbolizuje, co daje konsumentom i jak je stosować?
Logo produkcji ekologicznej Unii Europejskiej to połączenie dwóch symboli: flagi europejskiej oraz liścia, który symbolizuje naturę i ideę zrównoważonego rozwoju.
Logo produkcji ekologicznej UE ułatwia konsumentom rozpoznanie produktów ekologicznych i pomaga rolnikom we wprowadzaniu ich do obrotu w całej UE. Logo daje konsumentom pewność co do pochodzenia i jakości ekologicznej żywności i napojów, a jego obecność na produkcie oznacza, że produkt ten jest zgodny z unijnymi przepisami dotyczącymi produkcji ekologicznej. Oznacza to, że takie produkty muszą spełniać unijne wymogi dotyczące metody produkcji, przetwarzania, transportu, przechowywania i dystrybucji – wszystkie etapy są kontrolowane w ramach dedykowanego systemu nadzoru.
W przypadku stosowania logo produkcji ekologicznej Unii Europejskiej, etykieta opakowanej żywności ekologicznej musi zawierać również oznaczenie miejsca, w którym wyprodukowano surowce rolne, z których składa się ten produkt. W przypadku, gdy etykieta opakowanej żywności zawiera sformułowania odnoszące się do ekologicznej metody produkcji, np. eko, bio – wówczas na etykiecie musi znajdować się również kod jednostki certyfikującej, której podlega podmiot, realizujący ostatni etap produkcji lub przygotowania produktu ekologicznego.