Mistrzostwa Polski w Dziczyźnie po raz trzeci
Kolejny konkurs nominowany do Kulinarnego Pucharu Polski odbędzie się już 17 listopada. Po raz trzeci zawodnicy będą rywalizować w Mistrzostwach Polski w Dziczyźnie – Memoriale Mariana Tarnawskiego.
Uczestnicy tegorocznej odsłony konkursu zmierzą się w przyrządzaniu przystawki z mięsa i wątróbki króliczej oraz dania głównego z udźca sarny. Na skomponowanie obu potraw (po dziesięć porcji każdej z nich) dwuosobowe zespoły, złożone z szefa oraz kucharza pomocniczego, będą miały 120 minut. Ich wysiłki oceni sześcioosobowe jury złożone z doświadczonych, profesjonalnych kucharzy.
Mistrzostwa Polski w Dziczyźnie to jedyny w Polsce cykliczny konkurs kulinarny, którego głównym tematem jest mięso zwierząt łownych pozyskiwane w ramach zrównoważonej gospodarki łowieckiej. Jego najważniejszym celem jest popularyzacja dziczyzny w przedsiębiorstwach branży HoReCa.
W tegorocznym konkursie wystartują:
- Jakub Żymelski i Bartosz Zajdel (Hotel & Restauracja "Antonińska" & LOFT restauracja)
- Filip Kaczorowski i Konrad Tomaszewski (Restauracja Cucina)
- Dawid Wysocki i Dawid Cieśliński (Restauracja Lumière)
- Kamil Paszkowski i Wojciech Maliszewski (Nowa Szekla Tawerna&Bar)
- Marek Sobek i Paweł Baran (Panorama Club & Restaurant Rzeszów)
- Dawid Stąpór i Jacek Marzec (Żółty Słoń)
Mistrzostwa Polski w Dziczyźnie to także memoriał Mariana Tarnawskiego, zmarłego w marcu 2018 r. właściciela i wieloletniego prezesa spółki Las-Kalisz, który był znawcą, miłośnikiem i popularyzatorem kuchni opartej na dziczyźnie oraz propagatorem kultury łowieckiej. „W kręgach myśliwych oraz przedsiębiorców współpracujących z kierowaną przez niego firmą ceniono go za ogromne wyczucie i doświadczenie biznesowe. W pamięci współpracowników zapisał się jako wspaniały człowiek i wyrozumiały pracodawca” – czytamy.
Zwycięzcy konkursu, oprócz nagród i wyróżnień, otrzymają także nominację do finału Kulinarnego Pucharu Polski, który odbędzie się 27-28 września 2023 r. podczas targów POLAGRA w Poznaniu.