"Mistrzostwa Polski w Dziczyźnie" rozstrzygnięte. Konkurs wyłonił kolejnych finalistów Kulinarnego Pucharu Polski.
Jakub Żymelski i Bartosz Zajdel – to zwycięska drużyna konkursu "Mistrzostwa Polski w Dziczyźnie" rozegranego w czwartek, 17 listopada w Krakowie. Obu młodych mistrzów kuchni będzie można podziwiać podczas 21. finału Kulinarnego Pucharu Polski.
![Kulinarny Puchar Polski 2023](/media/iurdsmr3/315523630_478813920981067_7392572449232071051_n.jpg?width=687&height=760)
Sześć dwuosobowych drużyn złożonych z szefa kuchni i kucharza pomocniczego miało 120 minut na przygotowane przystawki i dania głównego (po 10 porcji). Tematem trzeciej edycji Mistrzostw Polski w Dziczyźnie był królik i sarnina. Rywalizacja odbywała się w Krakowie, podczas targów HORECA i GASTROFOOD.
![Kulinarny Puchar Polski 2023](/media/jexnoesu/315086662_468278608723982_4512083050790868940_n-1.jpg?width=630&height=840)
Jury degustacyjne w składzie Jerzy Pasikowski (przewodniczący), Francis Cardenau, Andrzej Jakomulski, Kurt Scheller, Joanna Ochniak, Łukasz Cichy, Michał Markowicz oraz sędziowie techniczni Marcin Sołtys i Mirosław Ciołak nie mieli wątpliwości - wszyscy zgodnie przyznali najwyższe noty zwycięzcom.
Pierwsze miejsce zajęli Jakub Żymelski i Bartosz Zajdel, na co dzień reprezentujący Hotel & Restauracja "Antonińska" & LOFT restauracja. Zwycięski duet otrzymał tym samym upragnioną nominację do 21. finału Kulinarnego Pucharu Polski, który odbędzie się 27-28 września 2023.
Drugie miejsce zajęli Dawid Wysocki i Dawid Cieśliński z Restauracji Lumière, a trzecie Marek Sobek i Paweł Baran z rzeszowskiej Panorama Club & Restaurant Rzeszów.
![Kulinarny Puchar Polski 2023 nominacje](/media/xhbhzf2n/309091174_855152439173377_5777881566515797791_n.jpg?width=692&height=539)
![Kulinarny Puchar Polski 2023 nominacje](/media/s2rjx0pe/314928910_673279507653096_8205994028647932172_n.jpg?width=736&height=574)
Mistrzostwa Polski w Dziczyźnie to jedyny w Polsce cykliczny konkurs kulinarny, którego głównym tematem jest mięso zwierząt łownych pozyskiwane w ramach zrównoważonej gospodarki łowieckiej. Jego najważniejszym celem jest popularyzacja dziczyzny w przedsiębiorstwach branży HoReCa.