Mistrzostwa Polski w podawaniu Baraniny wyłonią finalistę KPP. Kto w nich wystartuje?
Przed nami 15. edycja konkursu „Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny” połączonym ze Świętem Baraniny. Za niecały miesiąc, dokładnie 27 sierpnia, wyłoni on kolejnego finalistę Kulinarnego Pucharu Polski. Oto kto wystartuje w konkursie w Ustroniu?
Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny to konkurs niezwykle barwny, a do tego z kilkunastoletnią historią. W sobotę, 27 sierpnia 2022 r. w Ustroniu (woj. śląskie) jego uczestnicy dopiszą kolejny jej rozdział.
Kulinarny Puchar Polski czeka na zwycięzcę
W konkursie weźmie udział aż 11 dwuosobowych zespołów kucharskich (szef + kucharz pomocniczy) wyłonionych w drodze eliminacji.
– Warto zgłaszać się i próbować walczyć o start w Kulinarnym Pucharze Polski, bo zwycięzca (Mistrzostw Polski w Podawaniu Baraniny – przyp. red.) dozna tej przyjemności i wystartuje w KPP – mówi Jarosław Uściński, prezes Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni i przewodniczący jury.
Zgłoszone drużyny to:
- Emil Klimas i Dominik Świątecki (restauracja Cucina, Poznań),
- Daniel Ottlik i Michał Praszałek (Hotel Seidorf Sosnówka)
- Krzysztof Dłużyński i Damian Hirt (restauracja Scoria, Bydgoszcz)
- Kamil Sadzikowski i Bartosz Zieliński (hotel Crystal Mountain, Wisła)
- Kamil Rogoziński i Andrii Patsella (Satoria Group SA Warszawa),
- Mikołaj Przybysz i Kajetan Buszewicz (Team Ratajska, Poznań),
- Piotr Wielgo i Wiktoria Długosz (Best Western Hotel Felix, restauracja NOVA),
- Maksym Trushkin i Emil Buczyński (Ziomki Poziomki restauracja Miodowa, Dzierżoniów)
- Łukasz Kukczyński i Jakub Szybkowski (restauracja L’entre Villes, Sopot)
- Łuksza Wódz i Sebastian Plasota (Karczma u Jakuba, Grójec)
- Dawid Konior i Kamil Biel (restauracja Pastamore, Bielsko-Biała)
Przebieg konkursu kulinarnego
O godz. 8:00 odbędzie się obowiązkowa odprawa jury i drużyn kucharzy. Godzinę później drużyny rozpoczną rywalizację, która potrwa do godz. 16:00. W międzyczasie na publiczność czekają prezentacje firm sponsorskich, lunch, a także pokazy kulinarne.
Obowiązkowym produktem do przygotowania dania głównego są (do wyboru) comber z polskiej jagnięciny z kością lub bez kości z obowiązkowym użyciem topinamburu i tymianku (a także olej z esencją masła „Kruszwica”). Produktem obowiązkowym deseru będzie ser owczy. Do wyboru zawodnicy mają bryndzę, bundz, oscypek z obowiązkowym dodatkiem jeżyny, rozmarynu i likieru czekoladowego „Chopin”.
Na przygotowanie siedmiu porcji dania głównego i deserów zawodnicy mają 90 minut. Oficjalne ogłoszenie wyników Mistrzostw Polski w Podawaniu Baraniny zaplanowano na godz. 17:00. Odbędzie się ono na Rynku Miejskim w Ustroniu.
Nie tylko konkurs kulinarny
Właśnie tam w samo południe rozpocznie się Święto Baraniny. Wśród atrakcji m.in. „Klaganie sera z mleka owczego-bundz”, a wśród wystąpień merytorycznych m.in. prezentacje naukowców o walorach odżywczych mięsa i mleka owczego oraz wykładu owiec w ochronę środowiska i krajobrazu.