Mistrzowie baraniny wyłonieni. Znamy wszystkich zawodników Kulinarnego Pucharu Polski
Dziesięć drużyn i tylko 90 minut na przygotowane siedmiu porcji dania głównego i deseru, a tym samym zwycięstwo i ostatnią z nominacji do tegorocznej edycji Kulinarnego Pucharu Polski. W sobotę, 27 sierpnia w Ustroniu rozegrano XV Mistrzostwa w Podawaniu Baraniny. Oto ich zwycięzcy.

Kulinarny Puchar Polski wkracza w decydującą fazę. Na miesiąc przed wielkim finałem (odbędzie się 26 i 27 września, podczas targów POLAGRA) rozegrano ostatni konkurs nominowany do tegorocznego finału. XV Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny odbyły się w Ustroniu, jednym z najbardziej znanych miejscowości wypoczynkowych Beskidu Śląskiego. Nie mogło więc zabraknąć akcentów tradycyjnych dla tego regionu. Zanim zawodnicy przeszli odprawę i zaczęli pracę na stanowiskach, goście specjalni zostali pasowani na zbójników. Potem przyszedł czas na kulinarną rywalizację, która odbywała się w siedzibie RM Gastro.

Obowiązkowym produktem do przygotowania dania głównego przez zawodników były comber z polskiej jagnięciny z kością lub bez kości (z obowiązkowym użyciem topinamburu i tymianku (a także olej z esencją masła „Kruszwica”). Produktem obowiązkowym deseru był z kolei ser owczy. Zawodnicy mieli do wyboru bryndzę, bundz, oscypek (z obowiązkowym dodatkiem jeżyny, rozmarynu i likieru czekoladowego „Chopin”).
Święto Baraniny w Ustroniu
W prezentacji potrawy jury degustacyjne oceniało proporcjonalność dania, odpowiednią gramaturę, estetyczny wygląd i kolorystykę oraz kreatywność. Liczyły się również: smak i zestawienie składników, aromat potrawy, odpowiednia temperatura potrawy i talerza oraz tekstura poszczególnych elementów potrawy. Jurorzy techniczni oceniali z kolei prezentację szefa kuchni i kucharza pomocniczego, przygotowanie stanowiska pracy, czystość i higienę pracy, zużycie produktu i gospodarkę odpadami oraz umiejętności organizacyjne. Doceniano też prawidłowe zastosowanie technik kulinarnych. Wyniki ogłoszono na Rynku w Ustroniu.

Dołączyli do finalistów Kulinarnego Pucharu Polski
Z zadań postawionych przed szefami kuchni najlepiej wywiązali się:
Łukasz Wódz i Sebastian Plasota reprezentujący Karczmę U Jakuba w Grójcu. Drugie miejsce zajęli Daniel Ottlik i Mikołaj Praszałek (Hotel Siedorf, Karpacz). Na najniższym stopniu podium stanęli Kamil Rogoziński i Andrii Patselia (Satoria Group SA, Warszawa).
Duet, który wygrał w Ustroniu dołączył do grona finalistów Kulinarnego Pucharu Polski. Teraz czeka ich intensywny miesiąc treningów.
26 i 27 września w Poznaniu wystartują także: Radosław Pelc, Tomasz Ziółkowski, Kamil Tłuczek, Bartosz Rosa, Michał Filipczuk, Paweł Kubera, Krzysztof Kowalski, Przemysław Gościniak Bartosz Fabiś i Michał Kozłowski, czyli duet zwycięzców tego konkursu z 2019 r.
"Najlepszego z Najlepszych" poznamy już 27 września 2022 r., podczas finałowej gali. Rywalizację zawodników będzie można podziwiać podczas targów POLAGRA, które odbędą się od 26 do 28 września.