O nominację do KPP powalczy sześć drużyn
Sześć kucharskich drużyn weźmie udział w rywalizacji podczas Konkurs Kulinarny XVI Międzynarodowego Festiwalu Kuchni Dworskiej – Dworska Kuchnia Myśliwska. Rywalizacji będzie towarzyszył konkurs dla uczniów szkół gastronomicznych.

Festiwal Kuchni Dworskiej – Dworska Kuchnia Myśliwska to kolejny z konkursów nominowanych, którego zwycięzcy wezmą udział w finale Kulinarnego Pucharu Polski. Tym razem powalczy o nią sześć drużyn, w składach:
- Daniel Warszawski , Eryk Czarnecki - Hotel H15 Boutique, Warszawa
- Mariusz Putek , Mateusz Cheda (Rynek 11 & Binkowski, Kielce)
- Artur Siudowski , Maxymilian Miłosz (Restauracja Sztormowa, Gdańsk)
- Szymon Pitera , Maciej Undziakiewicz (Hotel Bristol Restauracja Folk – Rzeszów)
- Maciej Kubiak, Franciszek Wachowiak (Hotel Platinum Residence, Poznań),
- Łukasz Kijak , Dżesika Konieczka (MARINA GAJ , Konin)
Głównej rywalizacji towarzyszyć będzie konkurs dla uczniów szkół gastronomicznych. Wezmą w nim udział zespoły:
- Wiktoria Kowalska, Kinga Garbat - Zespół Szkół Zakładu Doskonalenia Zawodowego w Kielcach.
- Adam Łodej , Iwo Nowacki - Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach
- Zlata Dubovik, Khrystyna Iwaniuk - Niepubliczne Technikum Zawodowe w Kielcach
Konkurs Kulinarny XVI Międzynarodowy Festiwal Kuchni Dworskiej – Dworska Kuchnia Myśliwska odbędzie się 7–9 czerwca 2023 w Restauracji DaVinci, w Regionalnym Centrum Naukowo-Technologicznym w Chęcinach.