Organizator:

Ogólnopolski Konkurs Kulinarny „KULINARNY RAJD MISTRZÓW 2019

Podziel się

Pierwszy konkurs nominowany do Kulinarnego Pucharu Polski 2020.

 

Konkurs odbędzie się 25 października br. w hotelu Haston City we Wrocławiu.

 

Zawodnicy tradycyjnie zmierzą się w dwóch konkurencjach:

a) sprawnościowej – każda ekipa otrzyma jedną sztukę polędwicy wołowej i jedną sztukę rostbefu wołowego z kością i tłuszczem oraz błonami i przerostem; ocenie będzie podlegać jakość luzowania - jak najmniej pozostawionego mięsa na błonach i na kości w jak najkrótszym czasie – kto szybszy i dokładniejszy ten wygrywa).

b) gotowania, w ramach której do przygotowania będą przystawka ciepła (8 talerzy) i danie główne (8 talerzy);  produkty obowiązkowe w dowolnej konfiguracji w przystawce i daniu głównym to:
-  wyluzowana polędwica wołowa i rostbef z konkurencji sprawnościowej+ 1 kg mięsa wołowego zmielonego z łopatki użyty tylko w jednym dowolnym daniu (mięso zmielone przez szefa kuchni Haston City Hotel lub na wyraźną prośbę przekazaną podczas odprawy o zmieleniu przez uczestnika w trakcie konkursu – regulaminowym czasie konkursowym).

 

Każda ekipa obowiązkowo poza mięsem musi użyć:

-  piwo (z linii Kompani Piwowarskiej) w daniu głównym

-  dowolny przynajmniej jeden produkt z linii CHEF użyty w przystawce i daniu głównym (redukcje – czerwone wino, białe wino, czarny czosnek i cytryna, fondy w płynie – demi glace, cielęcy, drobiowy i ze skorupiaków, fondy w paście – cielęcy ciemny, drobiowy, rybny i jagnięcy, koncentraty – mięsny i ze skorupiaków).


1. Michał Bielecki i Adam Fijałkowski, Fabryka WełnyHotel & SPA Pabianice

2. Daniel Ulanowski i Damian Domagała, Natura SPA Residence, Siewierz

3. Radosław Pelc i Kamil Mamerski, Air Port Hotel Okęcie, Warszawa

4. Roman Serdiuk i Aleksander Nasterenko, Restauracja Lavenda, Poznań

5. Sebatian Stellwag i Grzegorz Garbacz, Brasserie Selgros, Mysiadło

6. Tomasz Ziółkowski i Oskar Wiewiórski,  Powidok Restauracja Autorska, Łódź

7. Marek Sosnowski i Dawid Bielecki, WINOSFERA, Warszawa

8. Jarosław Kowalewski i Przemysław Kopania, PURO Hotel Warszawa Centrum, Warszawa

9. Maciej Małecki Marcin Nowak, PURO Hotel Warszawa Centrum, Warszawa

10. Dawid Jędrzejczyk i Tobiasz Nowak, Art. Hotel, Wrocław

11. Krystian Świderek i Mateusz Świderek, Natura Mazur Resort & Conference, Warchały/Jedwabno

12. Michał Abramowicz i Stanisław Bida, Terminal Hotel, Wrocław

 

Zawodników będzie oceniać Jury w składzie: Jerzy Pasikowski, Przeowdniczący Jury, oraz Karol Okrasa, Robert Sowa, Marcin Budynek, Giancarlo Russo, Wiesław Bober, Theofilis Vafidis, Michał Chrapowicz, Wojciech Harapkiewicz.