Ogólnopolski Konkurs Kulinarny „KULINARNY RAJD MISTRZÓW 2019
Pierwszy konkurs nominowany do Kulinarnego Pucharu Polski 2020.
Konkurs odbędzie się 25 października br. w hotelu Haston City we Wrocławiu.
Zawodnicy tradycyjnie zmierzą się w dwóch konkurencjach:
a) sprawnościowej – każda ekipa otrzyma jedną sztukę polędwicy wołowej i jedną sztukę rostbefu wołowego z kością i tłuszczem oraz błonami i przerostem; ocenie będzie podlegać jakość luzowania - jak najmniej pozostawionego mięsa na błonach i na kości w jak najkrótszym czasie – kto szybszy i dokładniejszy ten wygrywa).
b) gotowania, w ramach której do przygotowania będą przystawka ciepła (8 talerzy) i danie główne (8 talerzy); produkty obowiązkowe w dowolnej konfiguracji w przystawce i daniu głównym to:
- wyluzowana polędwica wołowa i rostbef z konkurencji sprawnościowej+ 1 kg mięsa wołowego zmielonego z łopatki użyty tylko w jednym dowolnym daniu (mięso zmielone przez szefa kuchni Haston City Hotel lub na wyraźną prośbę przekazaną podczas odprawy o zmieleniu przez uczestnika w trakcie konkursu – regulaminowym czasie konkursowym).
Każda ekipa obowiązkowo poza mięsem musi użyć:
- piwo (z linii Kompani Piwowarskiej) w daniu głównym
- dowolny przynajmniej jeden produkt z linii CHEF użyty w przystawce i daniu głównym (redukcje – czerwone wino, białe wino, czarny czosnek i cytryna, fondy w płynie – demi glace, cielęcy, drobiowy i ze skorupiaków, fondy w paście – cielęcy ciemny, drobiowy, rybny i jagnięcy, koncentraty – mięsny i ze skorupiaków).
1. Michał Bielecki i Adam Fijałkowski, Fabryka WełnyHotel & SPA Pabianice
2. Daniel Ulanowski i Damian Domagała, Natura SPA Residence, Siewierz
3. Radosław Pelc i Kamil Mamerski, Air Port Hotel Okęcie, Warszawa
4. Roman Serdiuk i Aleksander Nasterenko, Restauracja Lavenda, Poznań
5. Sebatian Stellwag i Grzegorz Garbacz, Brasserie Selgros, Mysiadło
6. Tomasz Ziółkowski i Oskar Wiewiórski, Powidok Restauracja Autorska, Łódź
7. Marek Sosnowski i Dawid Bielecki, WINOSFERA, Warszawa
8. Jarosław Kowalewski i Przemysław Kopania, PURO Hotel Warszawa Centrum, Warszawa
9. Maciej Małecki Marcin Nowak, PURO Hotel Warszawa Centrum, Warszawa
10. Dawid Jędrzejczyk i Tobiasz Nowak, Art. Hotel, Wrocław
11. Krystian Świderek i Mateusz Świderek, Natura Mazur Resort & Conference, Warchały/Jedwabno
12. Michał Abramowicz i Stanisław Bida, Terminal Hotel, Wrocław
Zawodników będzie oceniać Jury w składzie: Jerzy Pasikowski, Przeowdniczący Jury, oraz Karol Okrasa, Robert Sowa, Marcin Budynek, Giancarlo Russo, Wiesław Bober, Theofilis Vafidis, Michał Chrapowicz, Wojciech Harapkiewicz.