Poznań w Przewodniku Michelin. Nowy rozdział w lokalnej gastronomii
To będzie prawdziwy test dla poznańskich restauracji i szefów kuchni. Poznań znalazł się na liście miast, w których działające restauracje mają szansę trafić do słynnego przewodnika. Aktualnie w Polsce Gwiazdkę Michelina posiadają zaledwie dwie.
![](/media/vwwf2br5/fotobueno_pp_mtp_polagra_27-09-2022_-2531.jpg?width=840&height=560.1750000000001)
Poznańskie restauracje zostaną ocenione przez inspektorów wydawnictwa Michelin Guide. Miasto zostanie ujęte przewodniku uznawanym za najbardziej prestiżowe tego rodzaju wydawnictwo na świecie. Stanie się tym samym trzecim miastem w Polsce (po Warszawie i Krakowie), krótego restauracje mają szansę zdobyć upragnioną gwiazdkę.
Nowy rozdział i ogromna szansa
„Poznań jest miastem, które nasi inspektorzy zwiedzali z przyjemnością. Jego kuchnia charakteryzuje się kosmopolityzmem, z wpływami rozciągającymi się od Włoch, po Japonię. I choć (poznańscy – przyp. red.) szefowie kuchni szanują tradycyjne przepisy, nie boją się ich interpretować je w nowoczesny sposób” – komentuje Gwendal Poullennec, Międzynarodowy Dyrektor Przewodników Michelin. – „We wszystkich trzech polskich miastach błyszczą profesjonalne talenty, a ambitni szefowie kuchni chcą na nowo zinterpretować istotę polskiej kuchni i wyróżnić polską gastronomię na międzynarodowej scenie kulinarnej”, kontynuuje Poullennec.
„Poznańscy szefowie kuchni i restauratorzy! Wpisanie naszego miasta do prestiżowego Przewodnika Michelin to dla Was ogromna szansa. Nie zmarnujcie jej! Pokażcie na co Was stać – napisała na swoim profilu Joanna Ochniak, ambasadorka Kulinarnego Pucharu Polski. – „23.03.2023 rozpoczyna się nowy rozdział w historii poznańskiej gastronomii – stwierdziła.
Gwiazdki Michelina i krótka lista
Przewodnik Michelin powstał w 1900 roku. Pierwszym wybranym do niego miastem była Warszawa. Stało się to w roku 1997. Kraków dołączył do stolicy 11 lat później.
Inspektorzy przewodnika Michelin zawsze pracują anonimowo. Wybór restauracji tworzony zawsze zgodnie z uniwersalną i historyczną metodologią. Oceny opierają się na pięciu kryteriach: jakość produktu, opanowanie technik gotowania, harmonia smaków, osobowość szefa kuchni wyrażona na talerzu i spójność (zarówno w menu, jak i na przestrzeni czasu funkcjonowania lokalu).
Aktualnie w naszym kraju posiadają ją Atelier Amaro w Warszawie i Bottiglieria 1881 w Krakowie. W roku 2016 gwiazdkę miała też warszawska restauracja Senses, która jednak zawiesiła działalność w czasie pandemii.
Pełna polska oferta restauracji polecanych przez Michelin poznamy w najbliższych miesiącach. Lista będzie dostępna na stronie internetowej przewodnika oraz w bezpłatnej aplikacji mobilnej (iOS i Android).