Sztuczna inteligencja w gotowaniu i pieczeniu
Premiera pierwszego pieca Welbilt Convotherm Convosense gotowego do zautomatyzowanego gotowania i pieczenia, dzięki wykorzystaniu sztucznej inteligencji była najważniejszą innowacją, która zachwyciła uczestników Targów Horeca®/Gastrofood w dniach 16-18 listopada w Krakowie.
![](/media/zgbb5b05/cs1.jpeg?width=667.1453590192644&height=840)
Nowoczesna technologia otwiera szeroko drzwi dla branży gastronomicznej, która cały czas dąży do uzyskania maksymalnej jakości, satysfakcji Gości i efektywności kosztowej. ConvoSense jest asystentem Szefów kuchni w codziennej pracy. To pierwszy na świecie piec konwekcyjno-parowy wyposażony w sztuczną inteligencję dający możliwość zautomatyzowanego gotowania bez ręcznego wprowadzania danych i szkolenia. Specjalna kamera skanuje każdorazowo zarówno potrawę, jak i poziom, na który wkładany jest GN i dopasowuje odpowiednią moc, temperaturę, wilgotność w trakcie całego procesu. Dzięki funkcji „TrayView”, w przypadku mieszanych załadunków, wyświetlacz pokazuje dokładnie, co gotuje lub piecze na każdej półce i ile czasu pozostało do zakończenia procesu. ConvoSense oszczędza do 97% czasu na ustawienia pieca.
W tym tygodniu natomiast, urządzenia Welbilt Convotherm maxx, będą wspierać zdolnych i utalentowanych kucharzy w trakcie Finału Eliminacji Krajowych prestiżowego konkursu Skills Poland w Gdańsku w kategorii Gotowanie. 8 finalistów w trakcie konkursu, będzie mogło wykorzystać wszystkie funkcjonalności pieca, a wśród nich:
- HygienicCare, czyli zabezpieczenie antybakteryjne panelu do obsługi pieca,
- ACS+ z doskonale dostosowanymi funkcjami dodatkowymi, m.in Crisp&Tasty, BakePro, HumidityPro.
- Zautomatyzowany system mycia ConvoClean+
Wykorzystując między innymi piece Convotherm maxx, kucharze wykażą się swoją wiedzą oraz doświadczeniem. Efektem ich pracy będzie stworzenie dań w ramach 6 modułów: przystawki, zupa sezonowa, ciepłe danie główne, deser oraz 2 dania Black Box. Uczestnicy oceniani będą za organizację pracy, wysokie umiejętności zawodowe, etykę, estetykę pracy, sposób wykonania i serwowania pracy konkursowej, profesjonalną prezentację osobistą, przygotowanie stanowiska pracy oraz posprzątanie po wykonanej pracy.
![](/media/2zudahk1/cs00440f-074d-4316-a844-4def42486da9.jpeg?width=619.0078686281219&height=840)