Te drużyny powalczą w Kulinarnym Rajdzie Mistrzów
W piątek, 28 października poznamy zwycięzców jubileuszowej edycji Kulinarnego Rajdu Mistrzów. Konkurs kolejny raz zagości we Wrocławiu. Kto powalczy o nominację do finału Kulinarnego Pucharu Polski i jakie dania będą musiały przygotować drużyny?
W konkursie wystartują cztery drużyny w składzie:
- Jakub Podlewski i Mateusz Solecki (Hotel Altus Palace, Wrocław)
- Patryk Nowak i Jerzy Kurzela (Restauracja Lumiere Hotel Edison, Baranowo)
- Przemysław Kopania i Marcin Rajkowski (Crowne Plaza Warszawa – The HUB)
- Dmytro Ostapyshen i Bartłomiej Błaszczyk (Uroczysko 7 Stawów, Gola Dzierżoniowska)
Na przekąskę przygotowują filet z sandacza oraz dowolny zestaw minimum trzech ziół charakterystycznych dla naszego kraju. Jako danie zaserwują schab/comber cielęcy z/k (cielęcina mleczna) oraz owoc rokitnika i/lub dereń (dopuszczone są też owoce mrożone).
Jak zaznaczają organizatorzy, wszystkie wymienione składniki przystawki oraz dania głównego muszą obowiązkowo zostać wkomponowane w potrawę, nie mogą występować jako element dekoracyjny.
Nad przebiegiem konkursu będzie czuwać profesjonalne jury, tym razem w składzie: Jerzy Pasikowski, Robert Sowa, Marcin Budynek, Giancarlo Russo, Wiesław Bober, Theofilis Vafidis, Wojciech Harapkiewicz, Mateusz Jarosławski oraz Karol Okrasa, który będzie pełnił funkcję jurora prowadzącego.
Wyniki zostaną ogłoszone podczas wieczornej, uroczystej gali. Nagrodą w konkursie za zajęcie pierwszego miejsca jest 7000 zł, za drugie miejsce – 5000 zł, a 3000 zł za trzecie.
Zwycięzcy otrzymają także nominację do Kulinarnego Pucharu Polski, którego finał odbędzie się 27-28 września 2023 r. podczas targów POLAGRA w Poznaniu.