To oni zdobyli kolejne nominacje do tegorocznego finału
Serhii Kurmyshev oraz duet Daniel Warszawski i Eryk Czarnecki – to kolejni finaliści 21. finału Kulinarnego Pucharu Polski. W czerwcu odbyły się dwa konkursy nominowane. Ich zwycięzcy dołączyli do trzech duetów, które także zobaczymy w Poznaniu.
Serhii Kurmyshev zdobył kwalifikację dzięki zwycięstwu w konkursie Wielkopolski Kucharz Roku – Konkurs im. Rafała Jelewskiego.
Podchodzący z Ukrainy kucharz praktykował w Hiszpanii, Francji i Włoszech. Był między innymi zastępcą szefa kuchni w restauracji Czary Mary. Aktualnie pracuje w poznańskiej restauracji Oregano & Wine należącej do konceptu Garden City – współtworzy tam karty restauracyjne i menu na event.
Drugie miejsce w konkursie, który odbył się 6 czerwca 2023 r., zajął Oliwier Kowalczyk z restauracji Silver Catering w Łodzi, trzecie – Adam Lelewer z Ostoja Chobienice.
Drugim z czerwcowych konkursów nominowanych był Festiwal Kuchni Dworskiej – Dworska Kuchnia Myśliwska. O finał także walczyło sześć drużyn. Zwycięski duet poznaliśmy podczas rozdania nagród, które odbyło się iście królewskim stylu. Tworzą go Daniel Warszawski i Eryk Czarnecki reprezentujący warszawski Hotel H15 Boutique.
Drugie miejsce zajęli Szymon Pitera i Maciej Undziakiewicz (Hotel Bristol Restauracja Folk – Rzeszów), a trzecie Maciej Kubiak i Franciszek Wachowiak (Hotel Platinum Residence, Poznań).
Zwycięzcy obu konkursów dołączyli do trzech duetów, których prace będzie można podziwiać podczas Kulinarnego Pucharu Polski 2023. Pierwszą nominację do 21. finału KPP otrzymali zwycięzcy „Czasu na rybę”. Nominację wywalczyli Przemysław Szwak i Michał Just. „Mistrzostwa Polski w Dziczyźnie” wygrali Jakub Żymelski i Bartosz Zajdel. Z kolei Przemysław Kopania i Marcin Rajkowski, stworzą zwycięski duet Kulinarnego Rajdu Mistrzów.