Zawodnicy i potrawy konkursowe
W tegorocznym finale weźmie udział siedem zespołów. Przez dwa dni będą rywalizować w strefie KPP, zlokalizowanej na targach POLAGRA. Zwycięski duet poznamy w czwartek, 28 września na uroczystej gali.
O tytuł „Najlepszego z najlepszych” powalczy siedem zespół. Oto ich nazwiska oraz wykaz dań, które przygotują.
Duet nr 1
Przemysław Kopania – Crown Plaza Warszawa i Restauracja Nova Wola
pomocnik: Marcin Rajkowski
przekąska: Kremowy sernik z pierożkiem z dyni, chutneyem śliwkowym i topinamburem
danie główne: Podwędzany comber z królika w asyście leśnych grzybów, lubczyku i sosu pieprzowego
deser: Delikatny mus czekoladowy z orzechem włoskim, kozi jogurt z mandarynką i lody chałowe
Duet nr 2
Serhii Kurmyshev – Oregano and Wine
pomocnik: Bartosz Lechmann
przekąska: Sernik na zimno/sernik pieczony/biszkopt/chutney/seler/jus dyniowy
danie główne: Królik/podroby z królika/kalarepa/ziemniak/trufla/wiśnia/jabłko/marchew/demi glance
deser: Biszkopt/parfe/sable/cremeux/chantilly/compote/pralina orzechowa
Duet nr 3
Paweł Liszka (True Restaurant)
pomocnik: Khrystyna Nykoliuk
przekąska: Pieczony sernik dyniowy podany z karmelizowanymi orzechami laskowymi, żelem dyniowo pomarańczowym aromatyzowanym imbirem i marynowaną dynia
danie główne: Galantyna z królika z kruszonka z pistacji, cebuli marynowanej i natki pietruszki, podana z krokietem ziemniaczanym z szarpanym mięsem królika, puree z pasternaku, cebula faszerowana borowikami, sos winno maślany na bazie redukcji z królika i kurczaka, palone masło
deser: Parfait z koziego jogurtu podane z kremem orzechowo-czekoladowym, puree z mandarynki, chipsami z mandarynki, kruszonka z prażonego orzecha włoskiego, czekolada temperowana i lodami na bazie orzechówki
Duet nr 4
Przemysław Szwak (Restauracja Retro Oborniki Śląskie)
pomocnik: Mariia Zakhidna
przekąska: Wytrawny sernik z halibuta /assiette z dyni/słonecznik z warzywami/sos maślany z zieloną oliwą/krakers
danie główne: Roladka z królika/faszerowane smardze z króliczymi podrobami/marchewka pieczona/tartaletka z ciasta wonton-espuma ziemniaczana/krakers/kurki/demi glace-jeżyna/puree z moreli
deser: Mono porcja –(jogurt kozi z czekoladą/żelka z mandarynki/biszkopt bretoński z orzechami włoskimi/glaze czekoladowy).
- Kwiat cukinii faszerowany musem z jogurtu koziego /syrop lawendowy z mandarynką.
- Coulis z mandarynki z calamansi.
- Kruszonka
Duet nr 5
Daniel Warszawski (Hotelu H15 Boutique w Warszawie)
pomocnik: Eryk Czarnecki
przekąska: Sernik dyniowy z wędzonym twarogiem I twaróg z pestkami dyni I pikle z dyni I uszka z kalafiorem i dynią I sałatka z koprem włoskim I veloute z dyni z rokitnikiem
danie główne: Królik a’la wellington I kluska śląska z wegańską okrasą I słodko-ostra modra kapusta I puree jabłkowe I smażone grzyby z koniakiem I sos grzybowy z kwaśną śmietaną
deser: Pączek jogurtowy z mandarynkami I cremeux czekoladowo-orzechowe I panna cotta z jogurtu koziego I compote mandarynkowe I galaretka mandarynkowa z imbirem I orzechowe ciastko cygaretkowe I werbena cytrynowa
Duet nr 6
Jakub Żymelski Hotel & Restauracja „Antonińska” w Lesznie Pomocnik: Bartosz Zajdel
przekąska: Glazurowany mus z dyni z galaretką z pomidora, dyniowy sernik na ciepło, wafel dyniowy , panierowany seler, krem z ser bursztyn dojrzewającego 24 miesiące, sos beurre blanc z szałwią
danie główne: Muślin z królika z combrem/pate z królika w ciastku orzechowym/mus z grzybów i kasztanów ze słonecznikiem/sianko z wędzonego ziemniaka/burak z kozim serem i octem z płatków róży/piklowany burak/sos własny z królika
deser: Półkula z jogurtu koziego z żelką mandarynkową z calamansi, kompresowany ananas, mrożona pianka mandarynkowa, ciastko sable z orzechami włoski, chips orzechowy, kruszonka z pieczonej białej czekolady z tymiankiem, lody gelato o smaku syropu klonowego.
Duet nr 7
Kamil Tłuczek
pomocnik: brak informacji od zawodnika
deser brak przesłanych receptur
danie główne: brak przesłanych receptur
deser: brak przesłanych receptur