Organizator:

Zawodnicy i potrawy konkursowe

Podziel się

W tegorocznym finale weźmie udział siedem zespołów. Przez dwa dni będą rywalizować w strefie KPP, zlokalizowanej na targach POLAGRA. Zwycięski duet poznamy w czwartek, 28 września na uroczystej gali.

O tytuł „Najlepszego z najlepszych” powalczy siedem zespół. Oto ich nazwiska oraz wykaz dań, które przygotują.

Duet nr 1

Przemysław Kopania – Crown Plaza Warszawa i Restauracja Nova Wola
pomocnik: Marcin Rajkowski

przekąska: Kremowy sernik z pierożkiem z dyni, chutneyem śliwkowym i topinamburem

danie główne: Podwędzany comber z królika w asyście leśnych grzybów, lubczyku i sosu pieprzowego

deser: Delikatny mus czekoladowy z orzechem włoskim, kozi jogurt z mandarynką i lody chałowe

 

Duet nr 2

Serhii Kurmyshev – Oregano and Wine
pomocnik: Bartosz Lechmann

przekąska: Sernik na zimno/sernik pieczony/biszkopt/chutney/seler/jus dyniowy

danie główne: Królik/podroby z królika/kalarepa/ziemniak/trufla/wiśnia/jabłko/marchew/demi glance

deser: Biszkopt/parfe/sable/cremeux/chantilly/compote/pralina orzechowa

 

Duet nr 3

Paweł Liszka (True Restaurant)
pomocnik: Khrystyna Nykoliuk

przekąska: Pieczony sernik dyniowy podany z karmelizowanymi orzechami laskowymi, żelem dyniowo pomarańczowym aromatyzowanym imbirem i marynowaną dynia

danie główne: Galantyna z królika z kruszonka z pistacji, cebuli marynowanej i natki pietruszki, podana z krokietem ziemniaczanym z szarpanym mięsem królika, puree z pasternaku, cebula faszerowana borowikami, sos winno maślany na bazie redukcji z królika i kurczaka, palone masło

deser: Parfait z koziego jogurtu podane z kremem orzechowo-czekoladowym, puree z mandarynki, chipsami z mandarynki, kruszonka z prażonego orzecha włoskiego, czekolada temperowana i lodami na bazie orzechówki

 

Duet nr 4

Przemysław Szwak (Restauracja Retro Oborniki Śląskie)

pomocnik: Mariia Zakhidna

przekąska: Wytrawny sernik z halibuta /assiette z dyni/słonecznik z warzywami/sos maślany z zieloną oliwą/krakers

danie główne: Roladka z królika/faszerowane smardze z króliczymi podrobami/marchewka pieczona/tartaletka z ciasta wonton-espuma ziemniaczana/krakers/kurki/demi glace-jeżyna/puree z moreli

deser: Mono porcja –(jogurt kozi z czekoladą/żelka z mandarynki/biszkopt bretoński z orzechami włoskimi/glaze czekoladowy).

  • Kwiat cukinii faszerowany musem z jogurtu koziego /syrop lawendowy z mandarynką.
  • Coulis z mandarynki z calamansi.
  • Kruszonka

 

Duet nr 5

Daniel Warszawski (Hotelu H15 Boutique w Warszawie)

pomocnik: Eryk Czarnecki

przekąska: Sernik dyniowy z wędzonym twarogiem I twaróg z pestkami dyni I pikle z dyni I uszka z kalafiorem i dynią I sałatka z koprem włoskim I veloute z dyni z rokitnikiem

danie główne: Królik a’la wellington I kluska śląska z wegańską okrasą I słodko-ostra modra kapusta I puree jabłkowe I smażone grzyby z koniakiem I sos grzybowy z kwaśną śmietaną

deser: Pączek jogurtowy z mandarynkami I cremeux czekoladowo-orzechowe I panna cotta z jogurtu koziego I compote mandarynkowe I galaretka mandarynkowa z imbirem I orzechowe ciastko cygaretkowe I werbena cytrynowa

 

Duet nr 6

Jakub Żymelski Hotel & Restauracja „Antonińska” w Lesznie Pomocnik: Bartosz Zajdel

przekąska: Glazurowany mus z dyni z galaretką z pomidora, dyniowy sernik na ciepło, wafel dyniowy , panierowany seler, krem z ser bursztyn dojrzewającego 24 miesiące, sos beurre blanc z szałwią

danie główne: Muślin z królika z combrem/pate z królika w ciastku orzechowym/mus z grzybów i kasztanów ze słonecznikiem/sianko z wędzonego ziemniaka/burak z kozim serem i octem z płatków róży/piklowany burak/sos własny z królika

deser: Półkula z jogurtu koziego z żelką mandarynkową z calamansi, kompresowany ananas, mrożona pianka mandarynkowa, ciastko sable z orzechami włoski, chips orzechowy, kruszonka z pieczonej białej czekolady z tymiankiem, lody gelato o smaku syropu klonowego.

Duet nr 7

Kamil Tłuczek

pomocnik: brak informacji od zawodnika

deser brak przesłanych receptur

danie główne: brak przesłanych receptur

deser: brak przesłanych receptur

Kup bilet i kibicuj Sprawdź program wydarzeń POLAGRY