Ambasadorowie Kulinarnego Pucharu Polski
Opiekę merytoryczną nad Kulinarnym Pucharem Polski sprawują, oprócz Rady Programowej, ambasadorowie konkursu powołani w 2011 roku.
Obecnie stanowiska te piastują:

Joanna Ochniak
międzynarodowy, certyfikowany juror konkursów kulinarnych, inicjator i współorganizator konkursu Wielkopolski Kucharz Roku - konkurs im. Rafała Jelewskiego
Jest także ekspertką w dziedzinie szkoleń i marketingu w gastronomii, przewodniczącą Komitetu Międzynarodowego Dnia Szefa Kuchni w WorldChefs. Od 15 lat właścicielka firmy FPMS - Doradztwo Unijne, zajmującej organizacją szkoleń oraz podróży kulinarnych dla kadr zarządzających w branży gastronomicznej na całym świecie. Promotorka zawodu szefa kuchni, menedżer drużyn kucharskich startujących w międzynarodowych konkursach kulinarnych, autorka licznych artykułów poświęconych wydarzeniom kulinarnym w Polsce i na świecie. Joanna Ochniak zasiada w Kapitule Kulinarnego Pucharu Polski, Kapitule Hermesów Poradnika Restauratora oraz w Komisji Weryfikacyjnej Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni (OSSKiC). Autorka Kodeksu Etycznego Jurora Konkursów Kulinarnych. W 2017 roku za swój wkład w rozwój i propagowanie polskiej gastronomii, uhonorowana tabliczką w Alei Gwiazd Sztuki Kulinarnej w Ostrzeszowie.

Zenon Hołubowski
Executive Chef i właściciel Hotelu Hołubowski oraz Tawerna Toscana w Pile
Jest członkiem Amerykańskiej Federacji Kulinarnej (American Culinary Federation), Światowego Stowarzyszenia Szefów Kuchni (World Association of Chefs’ Societies) oraz Honorowym Członkiem Euro-Toques Polska. Swoje szlify kulinarne w latach 1991-2001 zdobywał w Stanach Zjednoczonych, gdzie ukończył Culinary Institute of America. Dalsze doświadczenia przyniosły liczne podróże kulinarne, m.in. do krajów skandynawskich, a także do Hiszpanii, Niemiec, Turcji oraz Azji. Swoją pasję do kuchni włoskiej realizował natomiast podczas pobytu we Włoszech, gdzie we Florencji szkolił się w Scuola di Arte Culinaria. W 2014 roku, zdobył certyfikat CEC (Certified Executive Chef) przyznawany przez WACS, a w styczniu 2015 jako pierwszy Polak otrzymał Certyfikat World Master Chefs Society uprawniający do tytułu Cerified Master Chef F(CMC).

Paweł Salamon
Szef Kuchni w Smolarnia Hotel & Restaurant, zdobywca pierwszego miejsca w Kulinarnym Pucharze Polski 2016
Przedstawiciel młodego pokolenia kucharzy z nowatorskim spojrzeniem na tradycję kulinarną.
Wielkopolski Kucharz Roku 2016 a zaraz po tym zdobywca Kulinarnego Pucharu Polski 2016 oraz drugiego miejsca na podium tego samego konkursu w roku kolejnym - 2017. W październiku 2017 uhonorowano go również tytułem Młody Talent 2017 w konkursie Poland 100 Best Restaurants. Otrzymał prestiżowe wyróżnienie w międzynarodowym kulinarnym Żółtym Przewodniku Gault & Millau 2016 i 2017. Uczestnik wydarzenia Goût de France 2016 i 2017.
W swojej karierze odbył kilka inspirujących podróży do Paryża czy San Sebastian, gdzie pod okiem najlepszych szefów kuchni pobierał nauki i doskonalił techniki kulinarne. Swoją pasją, wiedzą i doświadczeniem od kilku lat dzieli się z uczniami Technikum Gastronomicznego w Gorzowie, gdzie przygotowuje do zawodu przyszłych adeptów sztuki kulinarnej. Jednym z jego uczniów jest Maciej Pisarek, którego Paweł wybrał na pomocnika startując w obu edycjach Kulinarnego Pucharu Polski. 19-latek dzięki zaufaniu ze strony swojego nauczyciela już dziś odnosi sukcesy w branży gastronomicznej.
Paweł jest również pomysłodawcą i współorganizatorem odbywającego się już od pięciu lat konkursu Lubuskie Smaki, którego głównym celem jest promocja młodych kulinarnych talentów. W zakresie swojej pracy zawodowej Paweł Salamon aktywnie współpracuje z Ministerstwem Edukacji Narodowej oraz z Fundacją Rozwoju Systemu Edukacji. W 2017 r. pełnił także funkcję Ambasadora Tygodnia Umiejętności Zawodowych pod patronatem Komisji Europejskiej w Brukseli.