O konkursie
Kulinarny Puchar Polski po raz pierwszy został zorganizowany w 2001 roku. Na przestrzeni kolejnych lat ewoluował, a zmiany w formule konkursu przyniosły uznanie najważniejszych w kraju stowarzyszeń kulinarnych oraz World Association of Chefs' Societie. Tym samym Kulinarny Puchar Polski stał się najbardziej prestiżowym konkursem w branży gastronomicznej w Polsce.
Celem Kulinarnego Pucharu Polski jest wyłonienie mistrzów smaku, wsparcie ich w dalszym rozwoju zawodowym i stworzenie kulinarnego szlaku wiodącego przez kuchnię najlepszych kucharzy młodego pokolenia w Polsce. Obecna formuła konkursu, budowana przy wsparciu autorytetów polskiej gastronomii, pozwala realizować to zadanie w bardzo transparentny sposób począwszy od eliminacji w konkursach nominowanych, a skończywszy na wielkim finale w Poznaniu, podczas targów POLAGRA.
UZNANIE MIĘDZYNARODOWEGO ŚRODOWISKA GASTRONOMICZNEGO
Niewątpliwie wielkim sukcesem świadczącym o randze konkursu jest przychylność takich organizacji jak Fundacja Klubu Szefów Kuchni, Stowarzyszenie Euro-Toques Polska oraz Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni, które objęły patronat nad wydarzeniem. Konkursem zdobył również zainteresowanie międzynarodowego środowiska gastronomicznego. Potwierdzeniem tego jest m. in. formalna rekomendacja, której konkursowi udzieliło WACS (World Association of Chefs Societies), czyli Światowe Stowarzyszenie Społeczności Szefów Kuchni.
SĘDZIOWSKI TOP CLASS
Zmagania uczestników oceniają znakomici szefowie kuchni z Polski i zagranicy, mogący pochwalić się wieloma wyróżnieniami oraz bogatym doświadczeniem. W dotychczasowych edycjach sędziowały m.in. takie sławy jak chociażby Gissur Gudmundsson, Armand Steinmetz, Jean-Bernard Mahut, Malin Söderström, Loïc Malfait, Vogel Waynand, Miroslav Kubec, Jonas Larsson, Daniel Ayton czy Sebastian Frank, Sebastian Pettersson. Na ławie sędziowskiej Finału KPP Polskę reprezentowali m.in. Zenon Hołubowski, Jerzy Pasikowski, Jarosław Uściński, Stefan Birek, Jarosław Walczyk, Paweł Oszczyk, Jean Bos, Paweł Mieszała.
KUŹNIA TALENTÓW
Konkurs na przestrzeni lat okazał się początkiem kariery wielu znakomitych kucharzy jak np. Tomasz Purol (zwycięzca KPP 2007 i V edycji Top Chef), Rafał Grzegorzek (zwycięzca KPP 2015 i finalista VI edycji Top Chef), Paweł Salamon (zwycięzca KPP 2016, ambasador Polski w trakcie Europejskiego Tygodnia Umiejętności Zawodowych 2017 i 2019, ambasador KPP) Maciej Pisarek (zwycięzca KPP 2016, srebrny medalista w konkursie World Skills 2019 w konkurencji gotowanie) czy Bartosz Peter (dwukrotny zwycięzca KPP - 2017 i 2018, zdobywca srebrnego i brązowego medalu w Kulinarnym Pucharze Świata, laureat nagrody Hermesa w kategorii Młody Talent, kapitan Reprezentacji Narodowej Kucharzy Polski).
KULINARNE SHOW
Na widowni konkursu co roku zasiadają utytułowani szefowie kuchni z całej Polski. Ich obecność to potwierdzenie wysokiej rangi Kulinarnego Pucharu Polski.
CZYSTE ZASADY RYWALIZACJI
W Kulinarnym Pucharze Polski biorą udział kucharze, którzy zwyciężyli w jednym z konkursów nominowanych, których lista co roku ustalana jest przez Radę Programową KPP. Rada Programowa decyduje również o systemie oceniania. Obecnie zarówno w KPP jak i w konkursach nominowanych stosowane są arkusze oparte na tych samych kryteriach i skali ocen. Ma to na celu znormalizować system oceniania kucharzy startujących w poszczególnych konkursach i tym samym uczynić konkursy nominowane jak i samo KPP bardziej transparentnym.
TRAMPOLINA ROZWOJU OSOBISTEGO KUCHARZY
Dla zwycięzcy tytuł „Najlepszego z Najlepszych” to dowód uznania dla jego wiedzy, umiejętności, kreatywności. To drzwi otwierające drogę do dalszego rozwoju, w którym organizatorzy KPP biorą czynny udział, ponieważ jedną z nagród dla laureata konkursu jest staż zagraniczny w uznanej restauracji. Prowadzący szkolenia dzielą się ze zwycięzcą przede wszystkim wiedzą dotyczącą organizacji pracy kuchni, sposobu doboru menu i składników oraz strategii działania restauracji. Jest więc o co walczyć!