Organizator:

Międzynarodowy duet wygrywa Kulinarny Puchar Polski

Podziel się

Dwa dni rywalizacji poprzedzonej miesiącami przygotowań, a tak naprawdę latami ciężkiej pracy. Opłaciło się! Kolejny duet dołączył do zacnego grona laureatów Kulinarnego Pucharu Polski.

Znamy wyniku 21. edycji Kulinarnego Pucharu Polski. Tytuł „Najlepszego z najlepszych” zdobył polsko-ukraiński, czyli Paweł Liszka i Khrystyna Nykoliuk. Uroczysta gala odbyła się w czwartek, 28 września na Międzynarodowych Targach Poznańskich.

Zwycięski duet

Przez dwa dni sześć kucharskich duetów rywalizowało z pełnym zaangażowaniem, przygotowując swoje popisowe dania.

Paweł Liszka to kucharz z wieloletnim stażem, który pracował w najlepszych restauracjach w Trójmieście. Drogę zawodową rozpoczął w szkole gastronomicznej, w czasie której odbywał praktyki w Grand Hotelu. Następnie rozwijał swoje umiejętności w Big Apple Restaurant – od kucharza zmiany, szefa zmiany, po głównego kucharza.

Khrystyna Nykoliuk na co dzień pracuje pod czujnym okiem Pawła Liszki w hotelu Raddisson Blue. Dwuletnie doświadczenie pozwoliło jej na rozwijanie kulinarnej pasji, zgłębianie różnorodnych technik i tworzenie wyjątkowych kompozycji smakowych. W trakcie swojej pracy mogła eksperymentować z różnymi składnikami i tworzyć potrawy, które zdobywały uznanie gości.

Drugie miejsce zajęli Jakub Żymelski i Bartosz Zajdel, a trzecie Serhii Kurmyshev i Bartosz Lehmann.

Zwycięskie dania

Na przystawkę zwycięzcy przygotowali pieczony sernik dyniowy podany z karmelizowanymi orzechami laskowymi, żelem dyniowo pomarańczowym aromatyzowanym imbirem i marynowaną dynia. Ich danie główne to galantyna z królika z kruszonka z pistacji, cebuli marynowanej i natki pietruszki, podana z krokietem ziemniaczanym z szarpanym mięsem królika, puree z pasternaku, cebula faszerowana borowikami, sos winno maślany na bazie redukcji z królika i kurczaka, palone masło.

Na deser przygotowali parfait z koziego jogurtu podane z kremem orzechowo-czekoladowym, puree z mandarynki, chipsami z mandarynki, kruszonka z prażonego orzecha włoskiego, czekolada temperowana i lodami na bazie orzechówki.